rechtvaardigheid salaris/waardering

  • jan-pieter

    Dit is over het algemeen waardering per beroepsgroep in aflopende volgorde

    Bedrijfskundige:

    Medisch

    Financieel

    ICT

    Techniek

    Laborant

    Verzorgend

    cultureel/sociaal

    ongeschoold

    In hoeverre is het juist dat een beginnende HBO SPDér (administatie) 2x zoveel verdient als een HBO verpleegkundige/HBO laborant. Het feit dat ze met geld omgaan, zou niet automatisch moeten beteken dat ze ook meer moeten verdienen.

    Een Pabo lerares voor lager onderwijs verdient bijna evenveel als een Universtitair geschoolde docent op een VWO/HBO/Uni. Deze kromme verdeling gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Hoe krijg je nou bekwame intelligente mensen in het onderwijs.?

    Wie/welke beroepsgroep voelt zich nog meer onder/overgewaardeerd?

  • menno

    Leg mij uit waarom een gezagsvoerder op een boeing zoveel meer verdient dan een touringcarchauffeur. Ze doen hetzelfde werk, alleen heeft de piloot wat meer zielen aan boord. Daarnaast is een vliegtuig waarschijnlijk wat lastiger te besturen dan een touringcar, maar…..rechtvaardigt dat het zo enorm grote verschil in salaris (factor 10)?

    Of is het beroep van piloot een beetje ernstig overgewaardeerd?

  • hans

    wij zorgen tijdens een concert voor pakweg 15000 man maar wij verdienen niet het salaris van een piloot.

  • Monqiue

    Misschien heeft het er mee te maken dat de opleiding tot piloot schrikbarend duur is. Een ton in euro's heb ik van insiders begrepen.

    Denk dat daar eenmaal opgeleid tot piloot wat tegenover gezet moet worden om de torenhoge lening af te kunnen lossen.

  • hans

    Dat klopt ook daarom had ik het ook vermeld over de aantallen omdat in dit forum je appels met peren gaat vergelijken.

  • jan-pieter

    Wil je hiermee provoceren en of een serieuze discussie starten?

    laten we inderdaad geen appels met peren vergelijken.

    bericht over verschillen in salaris bij:

    - zelfde opleidingsniveau maar andere richting

    - Zelfde functie/opleiding andere sector/bedrijf:

    een KLM piloot verdient overigens 2x zoveel als zijn collega's bij Lufthansa/Britisch Airways. ‘Betrouwbaarheid’, van piloten vliegtuigen en services, was voornaamste troef van de KLM. veel KLM piloten kregen een ‘god’ complex door het hoge salaris. Nu na de overname door Airfrance moeten ze zeker de helft inleveren.

  • hans

    het was niet rot bedoeld maar niet iedere hbo opleiding is van hetzelfde niveau of voor iedere sector hetzelfde en zo bedoelde ik het met de vergelijkingen.

    Heb zelf in 1990 mijn totale SPD I en II gehaald maar om dan een vergelijking te maken met andere sectoren dat gaat gewoon niet.

    Iedere sector heeft zijn eigen salarisniveau.

  • jan-pieter

    Dat is het onderwerp van de discussie: “Wat zijn de verschillen in salaris en waarom”..

    Verder over je opmerking over verschil in nivo tussen HBO opleidingen. Dat is ook zo.. maar het verschil in nivo tussen HBO onderling is toch kleiner dan de verschillen in nivo tussen MBO, HBO, WO opleidingen. Om een HBO verpleegkundigen/ laboranten/analisten opleiding te kunnen halen moet je van vergelijkbare goede huize komen dan HBO SPDI/II. is het verschil in het gemiddeld salaris terecht? een HBO verpleegkundige/laborant in een ziekenhuis verdient 1.5 minder dan HBO SPD I administratie.

    HBO PABO(kleuterjuf), is van een geheel ander nivo dan een WO geschoolde docent wiskunde op een HBO. (sinds enkele jaren beginnen ze in aanvang in ongeveer hetzelfde schaal). Maar dit gaat weer veranderen (volkskrant 1-9-2007) en terecht.

    http://www.volkskrant.nl/binnenland/article457287.ece/Hoger_salaris_moet_onderwijs_redden

  • Gerda

    jan-pieter schreef:

    > HBO PABO(kleuterjuf), is van een geheel ander nivo dan een WO

    > geschoolde docent wiskunde op een HBO. (sinds enkele jaren

    > beginnen ze in aanvang in ongeveer hetzelfde schaal). Maar

    > dit gaat weer veranderen (volkskrant 1-9-2007) en terecht.

    >

    Hier ben ik het niet helemaal met je eens. Een kleuterjuf doceert op een geheel ander niveau dan een WO geschoolde docent wiskunde op een HBO. Helemaal met je eens. Maar de kleuterjuf is verantwoordelijk voor 20 - 30 kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar! De WO geschoolde HBO docent heeft verder geen verantwoordelijkheid voor zijn studenten. Deze zijn allemaal volwassen en het is hun eigen verantwoordelijkheid of ze komen, of ze studeren enz. Bovendien heeft die HBO Wiskundedocent een behoorlijk probleem om zijn studenten wat wijs te maken wanneer de kleuterjuf haar werk niet goed heeft gedaan en zijn studenten niet tot tien kunnen tellen!

  • jan-pieter

    op de kleuterschool leer door interactie met leeftijdsgenootjes, sociale omgangsvormen, persoonlijke en emotionele ontwikkeling.(middels spelletjes, knutselen, zang en dans, toneel) . Iedere geestelijk rijpe volwassene kan dit beter dan de huidige generatie kinderjuffen.

    bovendien de jonge kleuterjuf moet eerst zelf leren rekenen en sociale omgenagsvormen hebben ze vaak ook geen kaas van gegeten:

    http://www.ad.nl/binnenland/article1456298.ece

    http://basisonderwijs.blieb.nl/article/basisonderwijs_14399/Helft_pabostudenten_zakt_voor_rekentoets.html