Dit is afhankelijk van hoe de voorwaarden in de regeling zijn opgenomen. Wanneer expliciet in de regeling is opgenomen dat verlaging van het salaris vanwege het fietsenplan doorwerkt in de uitbetaling van vakantiegeld, overuren, 13de maand etc. moet je dit toepassen.
Over deze materie wordt door veel collega's (salarisadministrateurs) te licht gedacht.
Vraag advies bij een deskundige. Maak concrete afspraken met de fiscus en laat het reglement vooraf toetsen (ook al geeft dat niet altijd een 100% waterdichte garantie)
In een artikel van het vakblad “aanspraak” (mei 2005 geschreven door M. Heuts werkzaam bij Deloitte Human Capital Tax te Eindhoven) wordt o.a. gezegd:
" Om de realiteitswaarde van de ruil van beloningsbestanddelen te waarborgen, moet de verlaging van de brutoloonbestanddelen in ieder geval structurel zijn, en voorts mag alleen nog te genieten (toekomstig) loon worden ingeleverd. dat betent dus enerzijds dat het verlagen van bijv. het maandloon in principe moet doorwerken in de hoogte van onder meer de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering, .
Verder:
"Pensioenopbouw hoerft overigens niet altijd te lijden onder deelname aan het cafetariamodel. Zo lang de werknemer niet meer dan 30% van zijn oorspronkelijke pensioengrondslag inlevert, in ruil voor bepaalde in een besluit genoemde vergoedingen en verstrekkingen mag het pensioen onder voorwaarden oer het oude loon worden opgeouwd.
Nog verder
“Veel werkgevers nemen de moeite om hun cafetariamodel formeel tip-top in orde te hebben en laten het plan zelfs ccorderen door de fiscus. Pas op dat het daar niet bij blijft, en voorkom dat de in het plan opgestelde regels met voeten worden getreden. Dus geen salarisverhogingen en vakantietoeslagen berekenen over het oude loon en niet met terugwerkende kracht afzien van al genoten loonbestanddelen….”
Veel succes.